Maaltijdplan

Je weet nu hoeveel je moet eten – in termen van calorieën. Je weet nu wat je moet eten, namelijk verse, voedzame producten. En weet je nu ook al wat je precies gaat eten? Het is belangrijk dat je hierover nadenkt, wil je succesvol gewicht verliezen.

Hoe ziet je weekprogramma eruit? Waar ontbijt, lunch en dineer je? Wordt er – bijvoorbeeld op het werk of met een familie uitje – aangeboden wat je nodig hebt of moet je het zelf meebrengen? En in dat laatste geval, wat breng je mee? En wanneer bereid je alles voor?

Nu jij je dagelijkse caloriedoel hebt bepaald met je voedingsplan, kan jij voor iedere dag je maaltijden erop afstemmen. Dat is niet heel moeilijk.

Laten we uitgaan van drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. In onderstaande tabel staat een voorbeeld van wat je op een dag zou kunnen eten.

Maandag Gerecht Calorieën
Ontbijt Bananenpannenkoeken 521 kcal
Lunch Kipsalade met peultjes 458 kcal
Diner Witte bonen in tomatensaus 620 kcal
Totaal 1.579 kcal

De gerechten in het voorbeeld zijn willekeurig gekozen. Zolang je aan de voorwaarden voldoet (voedzaam; caloriebalans; macronutriënten) , kan je eten wat je wilt. Belangrijk is dat je in voren kunt bepalen wat je eet en hoeveel. En dat kan je voor iedere dag van de week doen.

Dinsdag Gerecht Calorieën
Ontbijt Yoghurt met noten 623 kcal
Lunch Spaanse Tortilla 441 kcal
Diner Varkensvlees met taugé 402 kcal
Totaal 1.465 kcal

 

Woensdag Gerecht Calorieën
Ontbijt Bananen pannenkoeken 521 kcal
Lunch Groenten kippensoep 288 kcal
Diner Gevulde paprika met broccoli en zalm 401 kcal
Totaal 1.320 kcal

Heb je eenmaal voor de hele week bepaald waar en wat je precies eet, maak dan een boodschappenlijstje en haal op een gepast moment alles in huis dat je nodig hebt. Bedenk vervolgens wanneer jij je maaltijden gaat voorbereiden en reserveer er tijd voor in je agenda. Hier zijn een aantal tijdbesparende tips.

  • Maak van een gerecht meerdere porties zodat je er een aantal dagen van kunt eten. Vooral geschikt hiervoor zijn pannenkoeken, tortilla’s, salades en soepen. Bewaar in koelkast of vriezer.
  • Eten in haast raad ik altijd af. Om echter te voorkomen dat je door drukte niet of slecht eet, zorg ervoor dat je hapklare maaltijden bij je hebt. Producten die je snel kunt eten zijn veel fruitsoorten (appels, peren, bananen, aardbeien, bessen), verschillende rauwe groenten (tomaten, wortelen, komkommers) en noten (walnoten, amandelen, hazelnoten). Ook makkelijk en wellicht lekkerder en voedzamer–zijn pannenkoeken, tortilla’s en soepen. Dit zijn maar voorbeelden. Zelf heb je vast ook ideeën. En anders ontwikkel je die wel in de loop der tijd. Belangrijk is, wees voorbereid.
  • Denk er bij het bereiden van je maaltijden aan nauwkeurig af te wegen. Lees op verpakkingen het gewicht van producten af. Gebruik wanneer nodig een keukenweegschaal.
  • Zorg er ook voor dat je voorbereid bent voor het bewaren en meebrengen van maaltijden. Koop eventueel voor onderweg Tupperware bakjes en een koelbox.
  • Breng naar feestjes en partijen zelfgemaakte hapjes of salades mee zodat jij je niet hoeft te onthouden van iets te eten.

Met bovenstaande informatie kan je zelf je maaltijden plannen – je eigen maaltijdplan maken. Door je (dieet) goed voor te bereiden, kom je niet voor verrassingen te staan en hoef je geen laatste moment beslissingen te nemen op een lege maag.

Kom je er zelf niet uit? Laat het me weten en ik help je graag. Wil je dat ik je meehelp met het opstellen van een maaltijdplan? Dat kan. Voor het opstellen van een weekplan reserveer ik 60 minuten om met je te overleggen wat het best past bij jou wensen, smaak en leefstijl. Ik breng hiervoor 50 euro in rekening.