remedie tegen ouderdom

Remedie tegen ouderdom

Ouderdom wordt geassocieerd met afnemende fysieke conditie en daarmee samenhangende mate van zelfstandigheid. Er is geen remedie tegen. Of wel?

In 2007 evalueerden een groep onderzoekers van de Emory Universiteit in de Verenigde Staten de relatie tussen symptomen van het ouder worden en lichaamsbeweging. (1) Wat volgt is een korte samenvatting. Lees het volledige onderzoek zelf via de link onderaan het artikel.

Vijfentwintig oudere en zesentwintig jongere mannen en vrouwen namen er aan deel. Uit spierweefsel werden van alle deelnemers transcriptieprofielen opgemaakt die met elkaar werd vergeleken. (Transcriptie is het overbrengen van DNA bij celdeling.)  Van veertien van de ouderen, die 65 jaar of ouder waren, werd voor aanvang en na afloop van een zes maanden durend krachttraining programma weefsel genomen voor analyse.

De onderzoekers vonden 596 verschillen in de expressie van genen tussen jong en oud waarvan er 179 een correlatie lieten zien tussen leeftijd en lichaamsbeweging. Voor aanvang van het krachttraining programma was het verschil dramatisch. Echter, aan het eind van het programma was dit aanzienlijk teruggebracht tot niveaus vergelijkbaar met die van de jongere deelnemers. De ouderen waren 59% zwakker dan de jongere deelnemers, maar na zes maanden was dit verschil nog maar 38%.

Afsluitend concludeerden de onderzoekers dat de vermindering in spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen die geassocieerd wordt met ouder worden, deels kan worden omgekeerd als gevolg van een krachttrainingprogramma van zes maanden.

Er werd door de deelnemers twee keer per week getraind met minimaal twee rustdagen tussen trainingen. Ze deden van ieder van de volgende oefeningen drie sets van tien herhalingen.

1)    Leg press
2)    Chest press
3)    Leg extension
4)    Leg curl
5)    Shoulder presss
6)    Lat pull-down
7)    Seated row
8)    Calf raise
9)    Abdominal crunch
10)    Back extension
11)    Triceps extension
12)    Biceps curl

Geleidelijk aan verhoogden ze de weerstand van 50% van 1-RM (repetitie maximum: de weerstand waarmee je maar één herhaling kan maken) naar 80% van 1-RM.

Persoonlijk vind ik 36 sets per trainingssessie nogal overdreven. Hetzelfde resultaat had ook kunnen worden behaald met het doen van slechts één set per oefening. Lees hiervoor maar eens de uitgebreide review van  James Fisher en cornuiten. (2)

Maar goed. Punt is dat ouderen die aan een krachttraining programma gaan beginnen zich binnen aanzienlijk korte tijd jaren jonger kunnen gaan voelen. Wie wil dat nou niet?

 

Bronnen:

(1) http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0000465#pone-0000465-g004

(2) http://baye.com/wp-content/uploads/2011/09/ebrtr-Fisher.pdf

Het hebben van six pack abs is als het dragen van het coolste shirt. Alleen, in tegenstelling tot je garderobe, kun je niet online gaan om zichtbare buikspieren te bestellen en worden ze niet thuis bezorgd.